Kotiinpaluu

Syksy Moskovassa oli mieletön kokemus ja olisin mielelläni jäänyt pidemmäksikin aikaa. Vitkuttelinkin paluulipun ostamisen kanssa ja kaikki edulliset junaliput oli paluupäivälle jo myyty, kun vihdoin rupesin bookkaamaan paluuta. Jouduin siis ostamaan kalliimmat lentoliput ja maksamaan vähän ylimääräistä matkatavaroiden ylittäessä painorajat. Kannattaa ehdottomasti varata hyvissä ajoin ja palata junalla, sillä siinä saa viedä tavaraa niin paljon kuin jaksaa kantaa.

Sain vaihdolta kaiken toivomani: uusia ystäviä, mielenkiintoisia kursseja sekä uskomattomia reissuja (suosittelen etenkin Transsiperian junamatkaa). Edellä mainittujen lisäksi opin paljon uutta Venäjästä sekä venäläisistä. Oma kokemukseni venäläisistä oli pelkästään positiivinen - kohtaamani venäläiset ovat lämminsydämisimpiä ja ystävällisimpiä ihmisiä, joita olen tavannut. Mitään uhkaavia tilanteita, väkivaltaa tai ryöstöjä en kohdannut. Päinvastoin: jopa ystäväni kaupungille hukkaama kännykkä palautettiin omistajalle takaisin! Pelkällä englannilla ei pärjää, joten venäjää oli pakko puhua reippaasti heti alusta alkaen.

Kaiken kaikkiaan vaihto oli niin positiivinen kokemus, että negatiivisia puolia on vaikea muistuttaa mieleen. Venäjälle lähtijän on syytä muistaa, että kaikki ei toimi samalla tavoin kuten Suomessa. Ikäviä puolia ovat esimerkiksi rasismi, face control sekä lahjomiskulttuuri (jos haluat nopeuttaa viisumikäsittelyä, virkailijat neuvovat tuomaan kakun jne). Myös miesten ja naisten välinen tasa-arvo eroaa siitä, mihin Suomessa on totuttu.

Lähde matkaan rohkeasti ja avoimin mielin niin saatat viettää Moskovassa elämäsi parhaimman lukukauden!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Arki ja opiskelu

Saapuminen ja asuntola

Ensimmäisten viikkojen tunnelmat